HOUSE IN THE WOODS - Pelizzari Studio

HOUSE IN THE WOODS

We are in the upper part of Brescia, an oasis of tranquility, where old farmhouses have been renovated over the years and modern homes have appeared.

This 1970s villa, surrounded by a forest of beech and chestnut trees, was recently renovated by the interior designer Claudia Pelizzari, who has chosen the house as her buen retiro. Ample expanses of glass open onto green spaces that culminate in a large deck suspended over the hillside.Inside, a crisp luminosity enhances the furnishings and collections.

Everything comes together to create an unusual layout with a deconstructivist atmosphere that refutes rigid canons. Every corner accommodates objects chosen for their special vibe, be they beloved memories of a project or voyage, or a unique piece of fashionista art. We find ourselves immersed in a Pop dimension that nonetheless seems in perfect equilibrium.

This approach is typical of Pelizzari, who is used to working with an international clientele. While the structural renovation satisfied precise technological requirements, the project subverted the rigidity of the original, instead favoring open, unstructured spaces.

There is a lively feel to the composition, which matches the spaces with their functions, while at the same time allowing high-tech, modern materials, such as the Corian in the bathrooms, to dialogue with natural materials, like the uneven surfaces of the adjacent walls, in lead-gray stone.

In the bedrooms, salvaged wood flooring, painted black, is combined with the existing woodwork, repainted in gray. In the living room, understated sofas in organic linen in shark-blue, designed by Pelizzari Studio, are combined with elements with strong personalities, including Giada Barbieri’s small coffee tables in iron and exotic wood, and a large central coffee table in iron and natural travertine, also by Pelizzari Studio.

All around, we find contemporary art works displayed alongside vintage objects from the last century. The sand-colored resin flooring in the living areas links the spaces together, giving them a stone-like accent inspired by the surrounding woodland.

As we observed the results of her latest project, Pelizzari reflected on the process: “Conducting a careful preliminary study was crucial, focusing on the character of the project before working out the details. We had to discover the heart.

Only then could we move on to the overall layout, the design of the lighting, and the selection of materials based on their distinctive characteristics.

When the link is missing between ‘the heart’ and ‘the body,’ it is not possible to design a project that springs from a place of love.”