THE ALLURE OF HISTORY - Pelizzari Studio

THE ALLURE OF HISTORY

Strolling through the streets of Bergamo Alto, a UNESCO World Heritage Site, we might come across this simple but elegant apartment house built in the 1930s in a green area overlooking the city below.

It had already been remodeled in several stages by various owners, including Nicola Trussardi.

A young couple with a small daughter, already clients of Pelizzari Studio, having commissioned the interiors of an apartment overlooking Lake Lugano, decided to renovate this family property.

The result is a home that expresses a sense of relaxed luxury, graceful but with a few bold stylistic contrasts that formed the basis of the project.

Tradition and modernity were combined to form a contemporary whole.

The sophisticated scale of the project transmits a sense of serenity while underscoring the design decisions and color palettes.

In the living room, custom sofas dialog with vintage ‘70s armchairs, surrounded by contemporary art works and collections of beloved objects.

The fabrics are in tones of gray, greige, and aquamarine, while the walls are in cappuccino and whale blue.

A large glass wall with iron frames opens onto the dining room. Square in plan, the room hosts a striking custom table with an irregularly shaped top in Patagonia marble and a pendant lamp by Viabizzuno above.

A wainscot in gray-painted vertical wooden strips surrounds the room, contrasted by a painting by Quirino Gnutti with its lively flashes of color.

The concentric articulation of rooms includes a small home theater with padded walls covered with monoprint wallpaper by Inkiostro Bianco and a large forest green sofa designed expressly for the space.

The finishes in combinations of stainless steel, brass, and wood add glimmer to every room, emphasizing the unpredictability of the design solutions.

A stair against the wall at the end of the living room, in black iron and glass, leads up to the bedrooms at the attic level, where the wooden ceilings are painted white.

Well-proportioned simplicity greets us in the main bedroom, a true suite that includes a dressing room, bathrooms, a spa, and terraces with views of the Venetian walls that encircle the historic city center.

The natural tones of the bedroom walls and the pitched ceiling trusses establish a dialog with the elements of the whole. A large headboard in honey-colored nubuck occupies the entire wall behind the bed, acting as a backdrop for small touches of black and peacock blue.

The design rigor of the project is expressed in a rhythmic series of perfectly balanced elements that welcome and accompany us throughout this home, which is at once sophisticated and warmhearted in nature.